European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

C-serien


C/2024/2971

26.4.2024

EUROPEISKA ÅKLAGARMYNDIGHETENS KOLLEGIUMS BESLUT

av den 7 februari 2024

om ändring och komplettering av Europeiska åklagarmyndighetens interna arbetsordning

(C/2024/2971)

Europeiska åklagarmyndighetens kollegium har antagit detta beslut

med beaktande av rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten (1) (nedan kallad Eppoförordningen), särskilt artikel 21,

med beaktande av förslaget från den europeiska chefsåklagaren,

och av följande skäl:

1.

Efter nästan tre års verksamhet har Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) antagit en ny organisationsplan för att ta hänsyn till myndighetens unika struktur. Bland annat har ett sekretariat för kollegiet inrättats.

2.

Den ändrade organisationsplanen gör att Eppos arbetsordning måste anpassas, särskilt när det gäller det nyligen inrättade kollegiesekretariatet.

3.

Det finns ett behov av att i den interna arbetsordningen reglera möjligheten att inrätta arbetsgrupper och rådgivande grupper till kollegiet/den europeiska chefsåklagaren.

4.

Det detaljerade förfarandet för utnämning av de europeiska delegerade åklagarna och förnyelsen av deras femåriga mandat ska fastställas i kollegiets beslut om anställningsvillkor för de europeiska delegerade åklagarna.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Beslut 003/2020 av Europeiska åklagarmyndighetens kollegium om Europeiska åklagarmyndighetens interna arbetsordning, ändrat och kompletterat genom beslut 085/2021 och 026/2022 av Europeiska åklagarmyndighetens kollegium, ska ändras och kompletteras på följande sätt:

1.

Artikel 13 ska ändras på följande sätt:

”Artikel 13

Kollegiets sekretariat

1.   Kollegiet ska biträdas av ett kollegiesekretariat vid förberedelserna av kollegiets möten, och detta sekretariat ska arbeta i samråd med den europeiska chefsåklagaren.

2.   Kollegiets sekretariat ska bland annat delta i kollegiets möten, registrera och protokollföra dessa möten, sammanställa sammanfattningar av mötesresultaten och föra övergripande register över kollegiets verksamhet.

3.   Chefen för kollegiets sekretariat, som också ska fungera som kollegiets sekreterare, ska utses av kollegiet.”

2.

efter Artikel 14 ska den nya artikeln 14a läggas till med följande innehåll:

”Artikel 14a

Arbetsgrupper

1.   Kollegiet och den europeiska chefsåklagaren får inrätta arbetsgrupper och rådgivande nämnder för att tillhandahålla råd och sakkunskap till kollegiet respektive europeiska chefsåklagaren.

2.   Mandatet, sammansättningen och funktionssättet för de grupper som avses i punkt 1 ska fastställas i kollegiets eller den europeiska chefsåklagarens beslut om inrättande av varje enskild arbetsgrupp eller rådgivande grupp.”

3.

i Artikel 24 ska tredje stycket ändras på följande sätt:

”3.   Om ingen permanent ledamot av de permanenta avdelningarna eller den övervakande europeiska åklagaren inkommer med någon invändning inom den tidsfrist som fastställs av ordföranden ska beslutet betraktas som antaget.”

4.

Artikel 33 ska ändras på följande sätt:

”Artikel 33

Utnämning av europeiska delegerade åklagare och förnyelse av deras femåriga mandat

Kollegiet ska ansvara för utnämningen av de europeiska delegerade åklagarna och fatta beslut om eventuell förnyelse av deras femåriga mandat, på grundval av förslag från den europeiska chefsåklagaren i enlighet med artikel 17 i Eppoförordningen och de regler som föreskrivs i kollegiets beslut om anställningsvillkor för de europeiska delegerade åklagarna.”

Artikel 2

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft dagen efter dess antagande.

Utfärdat i Luxemburg den 7 februari 2024.

På kollegiets vägnar

Laura Codruța KÖVESI

Europeisk chefsåklagare


(1)   EUT L 283, 31.10.2017, s. 1.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2971/oj

ISSN 1977-1061 (electronic edition)